Разликата между парфюм, парфюмна вода и тоалетна вода

razlikata-mezhdu-parfyum-parfyumna-voda-i-toaletna-voda

Парфюм

  • Съдържание на етерични масла – 15% до 30% ароматни екстракти
  • Трайност – Парфюмите имат най-дълготраен аромат, който може да продължи до 24 часа или повече

Парфюмите са най-концентрираните и изискани форми на аромати, известни със своята интензивност и дълготрайност. Те са съставени от високи проценти етерични масла или ароматни екстракти, които осигуряват богат и наситен аромат. В сравнение с другите форми на аромати, парфюмите имат най-високо съдържание на ароматни молекули, обикновено от 15% до 30%.

Парфюмите се създават със специална техника, наречена атар, при която етеричните масла се разтварят в разтворител като алкохол или масло. Този процес позволява на ароматните молекули да се запазят и да се разпръснат равномерно при нанасяне върху кожата.

Трайността на парфюмите е невероятно дълготрайна и може да продължи до 24 часа или дори повече, особено ако се нанасят върху точки с повишена температура, като например на вратната артерия или вътрешната част на лакътя. Парфюмите са чудесен избор за специални поводи, вечерни събития или когато желаем да оставим трайно впечатление.

Парфюмите се предлагат в различни ароматни семейства – цветни, плодови, дървесни, ориенталски и др., което позволява на всеки да намери своя собствен любим аромат. Също така, могат да бъдат разделени на унисекс, женски и мъжки парфюми, в зависимост от техния стил и ароматен профил.

При нанасянето на парфюм, е важно да се бъдем внимателни и да използваме правилното количество, тъй като те са много концентрирани. Обикновено е достатъчно да се нанесат няколко капки върху пулсиращи точки или да се използва апликатор за по-прецизно нанасяне.

Парфюмите не се препоръчват за ежедневна употреба поради тяхната интензивност, но са идеални за специални поводи, за представителни срещи или когато желаем да създадем незабравимо впечатление. По този начин, парфюмите представляват истинска изява на лукс и роскош.

Нашите Топ 5 Мъжки Парфюма:

Парфюмна вода

  • Съдържание на етерични масла – 10% до 15% ароматни екстракти
  • Трайност – Ароматът на парфюмната вода е по-лек и траен отколкото на тоалетните води, но обикновено по-кратък в сравнение с парфюмите. Той може да се усети до 6 часа.

Парфюмната вода, известна още като „Eau de Parfum“ или „EDP“, е следващата по концентрация стъпка след парфюмите. Тя е по-лека и по-свежа версия на парфюмите, но все още съдържа значително количество ароматни масла, което я прави по-интензивна и по-трайна от другите форми на аромати.

Парфюмната вода обикновено съдържа около 10% до 15% ароматни екстракти. Това означава, че в сравнение с парфюмите, тя има по-малко ароматни молекули, но все пак предлага достатъчно интензивен аромат. Ароматът ѝ е по-лек и свеж отколкото на парфюмите, но все пак е по-траен от ароматите на тоалетните води и одеколоните. Той може да се усети до 6 часа или повече в зависимост от качеството на продукта и индивидуалната химия на кожата.

Парфюмната вода се счита за отличен компромис между интензивността на парфюмите и лекотата на тоалетните води. Използвайки тази концентрация, можем да се насладим на разнообразие от ароматни нотки, които се развиват постепенно върху кожата. Това прави опита с аромата по-интересен и динамичен. За да се постигне най-добър резултат, препоръчва се нанасянето на парфюмната вода на пулсиращи точки, където топлината на тялото ще подсилва разпръскването на аромата.

Парфюмната вода е предпочитан избор за много хора, тъй като предоставя дълготраен аромат, който е достатъчно интензивен, без да е прекалено наситен. Това я прави подходяща за ежедневна употреба през целия ден, както и за специални поводи, когато искаме да се чувстваме свежи и приятно ухаещи.

Нашите Топ 5 Дамски Парфюмни Води:

Тоалетна вода

  • Съдържание на етерични масла –  5% до 10% ароматни екстракти
  • Трайност – Ароматът на тоалетната вода е по-слаб и продължителността му е около 3 часа

Тоалетната вода, известна още като „Eau de Toilette“ или „EDT“, е по-лека и по-освежаваща форма на аромат в сравнение с парфюмите и парфюмните води. Тя съдържа по-малко ароматни масла, което я прави идеален избор за ежедневна употреба и активен животен стил.

Тоалетната вода обикновено съдържа около 5% до 10% ароматни екстракти. Това означава, че тя съдържа по-малко ароматни молекули отколкото парфюмната вода и парфюмите, но все още предлага добре дефинирани ароматни нотки. Ароматът на тоалетната вода е лек и по-малко траен отколкото на парфюмите и парфюмните води. Обикновено той може да се усети около 3 часа, но времето на усещане на аромата може да варира в зависимост от качеството на продукта и химията на кожата.

Eau de Toilette е подходяща за ежедневна употреба през целия ден. Свежите и освежаващи аромати на тоалетната вода я правят подходяща за топли месеци и за активни дейности. Тя може да се използва както от жени, така и от мъже. При нанасяне ѝ, се препоръчва да се използва по-голямо количество, за да се постигне желаният ефект, тъй като тя има по-ниско съдържание на ароматни молекули.

Заради своята лекота и свежест, тоалетната вода е чест избор за ежедневна употреба на работа, в училище или по време на спортни дейности. Тя предоставя приятен аромат, който не е твърде наситен и не доминира околните хора, което я прави подходяща за носене през целия ден без да предизвиква насилие.

Важно е да отбележим, че качеството и траенето на аромата на тоалетната вода могат да варират в зависимост от производителя и съставките на продукта. Винаги е добре да се изпробва ароматът преди покупка и да се прочетат отзивите на други потребители, за да се осигури, че това е правилният избор за конкретните нужди и предпочитания.

Топ 10 Мъжки и Дамски Тоалетни Води за Лятото:

Одеколон

  • Съдържание на етерични масла – 2% до 5% ароматни екстракти
  • Трайност – Ароматът на одеколоните е лек и не трае дълго, обикновено до 2 часа

Одеколоните са леки и освежаващи аромати, които са още по-разредени от парфюмите, парфюмните води и тоалетните води. Те са популярни избор за топлите летни дни и за хора, които предпочитат по-нежни и деликатни аромати. Те съдържат много по-малко ароматни екстракти в сравнение с предишните форми на аромати и обикновено съдържат само около 2% до 5% ароматни молекули. Ароматът на им е много лек и обикновено не трае дълго. Те могат да се усетят за кратко време, около 1-2 часа или дори по-малко.

Одеколоните са идеални за употреба след баня или за освежаване през деня. Тяхната лека текстура и освежаващ аромат ги правят подходящи за по-нежни събития или когато искаме да се чувстваме свежи без да доминираме околните с аромат.

Тъй като одеколоните са толкова разредени, често се предлагат в по-големи бутилки или спрейове, което позволява по-голямо количество да се нанесе върху тялото. Това е удобно за тяхната употреба като освежаващ спрей след баня или през деня.

Одеколоните са чест избор за леки, свежи и естествени аромати, които не доминират с прекалено наситен аромат. Те могат да бъдат подходящи за хора, които предпочитат по-нежни аромати или за топли месеци, когато по-тежките аромати могат да бъдат твърде наситени и неприятни.

Важно е да се има предвид, че леката трайност на аромата на одеколоните може да изисква повторно нанасяне през деня, ако желаем да запазим свежия аромат. Също така, качеството и дълготрайността на аромата може да варира в зависимост от марката и съставките на продукта. Поради това е добре да изпробваме различни одеколони и да изберем този, който най-добре отговаря на нашите предпочитания и нужди.

Най-новите ни предложения

L’Eau d’Issey Pour Homme
Issey Miyake

L’Eau d’Issey Pour Homme

Тоалетна вода за мъже

Good Girl Blush Elixir
Carolina Herrera

Good Girl Blush Elixir

Парфюмна вода за жени

Luna Rossa Ocean
Prada

Luna Rossa Ocean

Парфюмна вода за мъже

Asad
Lattafa

Asad

Парфюмна вода за мъже

Прочетете повече

Как да избера правилния парфюм
Parfumo 27 юли 2023
10 Най-Предпочитани Дамски Парфюми за Есента
Parfumo 2 сеп. 2023